Comuna Mărtiniş
Județul Harghita
 
SERVICIUL VOLUNTAR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ DIN COMUNA MĂRTINIȘ
 
 
 
 
TŰZOLTÓNAP pályázati forrásból!
 
2022 Július 30-án ünnepelte Homoródszentmárton község a helyi tűzoltó alakulat megalakulásának 130 éves jubileumát. A változatos program mellett, a Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázatból vásárolt eszközök átadására is sor került. 
TÁMOGATÓINK: 
-Hargita Megye Tanácsa (pályázati forrásból 8000 lej)
-Homoródszentmártoni Polgármesteri Hivatal
-Kendertó Egyesület-Bágy
-a község KÖZBIRTOKOSSÁGAI
-Borzi Prescom
-Rozmaring kft.
-Globus Expedit kft.
-Pal Pityoka kft.
-Nagó Domokos magánvállalkozó
-Arcum Invest
-Mózes Levente magánvállalkozó
-Gál Attila magánvállalkozó
-Jamy pálinka főzde
-Pirotext kft.
-Evenow market kft.
-Simultan kft.
HÁLÁSAN KÖSZÖNJÜK!!
 

 
 
***************
 
 
PÁLYÁZATI FORRÁSBÓL BŐVÜLT A FELSZERELÉSÜNK!

A Hargita Megye Tanácsa által 2022-ben meghirdetett pályázati kiírásból, összesen 13732 lejt (90% Megyei Tanács, 10% Önrész) fordíthatunk tűzoltóságunk fejlesztésére.
A felszereléseket a homoródszentmártoni tűzoltóság fennállásának 130 éves jubileumi ünnepségén (2022 Július 29) adták át Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke és Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke.
Ezúton is köszönjük Hargita Megye Tanácsának a támogatást. Mostis Ádám, tűzoltóparancsnok, 0731-328663 
 
 
 
 
****************
 
2021 11.15
 
HU:
PÁLYÁZATI FORRÁSBÓL BŐVÜLT A FELSZERELÉSÜNK!
A Bethlen Gábor Alapkezelő zrt. által 2021-ben meghirdetett pályázati kiírásból összesen 9847 lejt (700 000 forint) fordíthatunk tűzoltóságunk fejlesztésére. 
Mivel az elmúlt évek statisztikája azt mutatja, hogy a már megszokott tűzesetek, árvízkárok, tarlótüzek, stb. mellett egyre gyakoribbak a közúti balesetek, úttesten kigyulladt autók, ezért a 2021-es évben feszítő-vágó mentőeszközök és kiegészítők beszerzését indítottuk el, aminek első lépése ezen pályázatból történő eszközök vásárlása.
Mostis Ádám, tűzoltóparancsnok, 0731-328663
 
RO:
AM ÎMBUNĂTĂȚIT ECHIPAMENTUL DE DESCARCERARE!
În anul 2021, din proiectul inițiat de Bethlen Gábor Alapkezelő zrt, am reușit să îmbunătățim echipamentul de descarcerare. Valoarea achiziției este de 9847 lei (700 000 forinți).    
Mostis Ádám, șef Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență, 0731-328663
 

 
 

 
 
 
**************
 
2021 JÚL. 21.
 
HU:
"ISKOLA MÁSKÉNT" A TŰZOLTÓKKAL
Igaz, hogy a járvány miatt megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel fogadták a homoródkeményfalvi óvodások és kisiskolások a tanév utolsó hetén a tűzoltókat.
A homoródszentmártoni önkéntes tűzoltók sikeresen pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, így a Magyar Kormány támogatásával megvalósulhatott az "ISKOLA MÁSKÉNT" A TŰZOLTÓKKAL programjuk, melynek keretében felszerelésüket bővítették és azt bemutatták a homoródkeményfalvi gyerekeknek. Külön köszönjük Balogh Alíz tanítónéni és Zsombori Otilia ovónéni lelkes támogatását. 
Mostis Ádám, tűzoltóparancsnok, 0731-328663
RO:
„ȘCOALA ALTFEL” CU POMPIERII
Este adevărat, că din cauza pandemiei, cu întârziere am putut realiza programul nostru, dar entuziasmul copiilor a fost și mai mare când au văzut mașina de pompieri în fața școlii din satul Comănești, comuna Mărtiniș. Pompierii voluntari din comuna Mărtiniș au câștigat un proiect inițiat de Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. (Ungaria) și în așa fel, cu sprijinul Guvernului Ungar am realizat programul „ȘCOALA ALTFEL” CU POMPIERII. În cadrul programului am îmbunătățit echipamentul pompierilor din comună și totodată am prezentat viața de pompier copiilor din satul Comănești. Mulțumim doamnelor învățătoare Balogh Alíz și Zsombori Otilia pentru sprijinul acordat. 
Mostis Ádám, șef Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență, 0731-328663
 

 

 
KONTÉNER KÉPZÉS-2021

Csapatunk egy része 2021 október 22-24 között "konténer" képzésen vett részt. 
Azt hittük, hogy már megszoktuk, hogy CSAK rutin feladat lesz, de tévedtünk. Megint meg kellett küzdjünk saját félelmeinkkel, testi korlátainkal, füsttel, tűzzel, bezártsággal. 

Köszönjük HARGITA MEGYE TANÁCSÁNAK és HOMORÓDSZENTMÁRTON KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK a támogatást.

În perioada de 22-24 octombrie 2021 o parte din echipa Pompierilor Voluntari din comuna Mărtiniș a participat la pregătirea profesională din comuna Diosig, la Centrul de Formare a Pompierilor Voluntari.
Prima zi ne-am obișnuit cu aparatul de respirat autonom și am exersat prima dată în ”cușcă”, după aceea în container de foc. În a doua zi am învățat manevre de prim ajutor.
Au acordat sprijin Consiliul Județean Harghita și Primăria comunei Mărtiniș, mulțumim mult.
 
 
 

 
â
 

 

 
**********************
 

 
HOMORÓDSZENTMÁRTON KÖZSÉG ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLETE

ASOCIAȚIA POMPIERILOR VOLUNTARI DIN COMUNA MĂRTINIȘ


PREZENTARE PROIECT


Proiect: MUV-21/1-0079
Schimb de experiență pentru restaurarea tradițiilor pompierești

În perioada de 01-03 Octombrie 2021 sa desfășurat schimbul de experiență între membrii Asociația Pompierilor Voluntari din Comuna Mărtiniș și Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány din Rákóczifalvi (HU). Din păcate situația pandecmică a afectat mult organizarea evenimentului și a schimbat participanții acestuia.

01.10.2021 Vineri: 
Un delegat din 4 pompieri voluntari sa deplasat la Rákóczifalvi (HU), unde au fost așteptați de președintele Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány și conduși la hotel.

02.10.2021 Sâmbătă:
Sâmbătă dimineața sa vizitat mormântul lui Dr. Hoffmann Imre, ”mentorul” pompierilor voluntari din Rakoczifalva. După acesta sa vizitat atelierul de restaurare, unde am discutat despre technici și metode de restaurare, etapele resaturării și anumite obstacole.
După masă am vizitat noua remiză psi, unde, pe lângă tehnica modernă au primit loc și echipamente și căruțe de pompieri.

03.10.2021 Duminică: 
Duminică delegația din Mărtiniș sa întors acasă cu multe experiențe și cunoștințe noi. 

  
Considerăm, că acest schimb de experiență a fost una de succes, pentru că am învățat multe technici noi, metode de restaurare și moduri de evita greșelile. Suntem pregătiți pentru a începe etapa a 2.-a din proiectul mare. Prin prezentul proiect dorim sa restaurăm 12 carute de pompieri din anul 1892. Comuna Martinis detine 12 carute pompieresti care sunt in stare foarte deteriorate. Pentru restaurarea lor, care fac parte din traditia voluntariatului din Secuime, dorim sa pastram aceasta traditie si sa renovam o parte din istoria pompieristicii.

Dorim să mulțumim sponsorului nostru principal Fundația Communitas și al Primăriei Mărtiniș pentru sprijinul acordat.  

Mostis András Ádám
președinte Asociație
 
 

 

 

 
 
**************************
 

Îmbunătățirea echipamentului de stingere a incendiilor și protecția individuală a pompierilor voluntari din comuna Mărtiniș
2021Loc de desfăşurare:  COMUNA MĂRTINIȘ

Importanţa acţiunii (măsura în care acţiunea a răspuns nevoilor/problemelor, prevăzute în cererea de finanţare):
Prin prezentul proiect am reușit să îndeplinim obiectivul propus, am reușit să echipăm pompierii voluntari din comuna Mărtiniș cu 3 cizme de protecție și echipa de intervenție cu un detector de gaz.    

Obiectivele planificate şi realizate:
Echiparea a 3 pompieri cu cizme de protecție și 1 pompier cu detector de gaz.  
                                                                     
Oportunitatea proiectului în raport cu priorităţile comunităţii:
Salvarea bunurilor și a sănătății setănilor a fost și este o prioritate actuală a comunei, de aceea îmbunătățirea capacității de răspuns la situații de urgență este între primele priorități a comunei.

Perioada: 01.07.2020-31.10.2020

Acţiuni organizate:
În data de 06.07.2021 sa încheiat contractul de finanțare nerambursabilă nr. 52060, între Consiliul Județean Harghita și Asociația Pompierilor Voluntari din Comuna Mărtiniș.
Sa achiziționat de la SC. VIKING SRL. 1 detector de gaz Drager și 3 cizma de proecție pentru pompieri.
În data de 26.08.2021 sa ținut o conferință de presă pe această temă.
În data de 11.09.2021, prin împrejurări festive sa predat pentru folosință aceste obiecte, după care sa publicat evenimentul pe pagina de web al primăriei Mărtiniș și pe facebook-ul Asociației.

Numărul  participanţilor la proiect: 4 

Parteneriatul (precizaţi partenerii şi contribuţia acestora):
Partenerul principal la realizarea acestui proiect este Consiliul Județean Harghita, în procent de 88,22 % (în valoare de 6000 lei), împreună cu Asociația Pompierilor Voluntari din Comuna Mărtiniș, în procent de 11,77% (în valoare de 800,85 lei).

Rezultatul proiectului cu măsurarea rezultatelor prin indicatori precişi de performanţă şi de eficienţă:
Din proiectul finalizat cu succes rezultă că 4 pompieri din 23 sunt dotați pentru prima intervenție. Prin acesta se poate interveni în 10-15 minute în loc de 20 minute.

Posibilităţi privind continuarea proiectului după perioada de finanţare:
Continuarea proiectului după perioada de finanțare va consta în:
- echiparea acestor grupe de intervenție cu echipamente individuale de protecție
- echiparea altor 5 pompieri cu echipament individual de protecție și detector de gaz.

Mulțumim sprijinul Consiliului Județean Harghita în realizarea acestui program.
 
 

 

 

 

 
 
**************
 
 
"ISKOLA MÁSKÉNT" A TŰZOLTÓKKAL

Igaz, hogy a járvány miatt megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel fogadták a homoródkeményfalvi óvodások és kisiskolások a tanév utolsó hetén a tűzoltókat.
A homoródszentmártoni önkéntes tűzoltók sikeresen pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, így a Magyar Kormány támogatásával megvalósulhatott az "ISKOLA MÁSKÉNT" A TŰZOLTÓKKAL programjuk, melynek keretében felszerelésüket bővítették és azt bemutatták a homoródkeményfalvi gyerekeknek. Külön köszönjük Balogh Alíz tanítónéni és Zsombori Otilia ovónéni lelkes támogatását. 
Mostis Ádám, tűzoltóparancsnok, 0731-328663

              
 

 
 

**************

2020 október 16-18 között Homoródszentmárton község Önkéntes Tűzoltóinak egy része "konténer" képzésen vett részt. 

A képzés első napján megtanultuk a légzőkészülékek felépítését, gyakoroltuk a használatát és próbára tettük saját tűrőképességünket először a ketrecben, majd a füsttel és tűzzel teli konténerben. A képzés másnapján elsősegély nyújtást tanultunk.

Nagyon hálásak vagyunk a diószegi kollégáknak a lehetőségért és Hargita Megye Tanácsának a támogatásért.


În perioada de 16-18 octombrie 2020 o parte din echipa Pompierilor Voluntari din comuna Mărtiniș a participat la pregătirea profesională din comuna Diosig, la Centrul de Formare a Pompierilor Voluntari.

Prima zi ne-am obișnuit cu aparatul de respirat autonom și am exersat prima dată în ”cușcă”, după aceea în container de foc. În a doua zi am învățat manevre de prim ajutor.

Mulțumim colegilor din Diosig pentru posibilitate și Consiliului Județean Harghita pentru suport.

 


 


 


 


 


 

 

 

 

********PÁLYÁZATI FORRÁSBÓL BŐVÜLT A FELSZERELÉSÜNK!

A Hargita Megye Tanácsa által 2020-ban meghirdetett pályázati kiírásból összesen 11250 lejt (80% Megyei Tanács, 20% Önrész) fordíthatunk tűzoltóságunk fejlesztésére. Ennek egy részét eszközbeszerzésre használtuk fel (5 db sűrített levegős palack, 1db C tömlő, 1db létra, 2 db tűzoltó balta, 3 db lapát) 8750 lej értékben, míg a fennmaradó összeg (2500 lej) tűzoltóink továbbképzését segíti elő. Ezúton is köszönjük Hargita Megye Tanácsának a támogatást. Mostis Ádám, tűzoltóparancsnok, 0731-328663


DIN PROIECTUL CONSILIULUI JUDEȚEAN HARGHITA AM ÎMBUNĂTĂȚIT ECHIPAMENTUL POMPIERILOR VOLUNTARI!

În anul 2020, din finanțare neramburasbilă al Consiliului Județean Harghita (80% contribuție Consiliul Județean Harghita, 20% contribuție proprie), în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea echipamentului de stingere a incendiilor și protecția individuală a pompierilor voluntari din comuna Mărtiniș” putem dezvolta echipamentul pompierilor voluntari cu 5 buc. butelie de aer compirmat, 1buc. furtun refulare tip C, 1 buc. scară culisabilă, 2 buc. topor-târnăcop, 3 buc. lopată PSI. Valoarea totală a proiectului este de 8750 lei. Prin prezenta dorim să mulțumim Consiliului Județean Harghita pentru sprijinul acordat. Mostis Ádám, șef SVSU, președinte al Asociației Pompierilor Voluntari din comuna Mărtiniș. 0731-328663

 

 

SERVICIUL VOLUNTAR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ DIN COMUNA MĂRTINIȘHomoródszentmárton Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 2019 szeptember 7-én, a homoródszentmártoni falunapon, ünnepélyes keretek között, átvette a Hargita Megyei Tanács elöljáróitól, a 2019-es tűzoltó egyesületek számára kiírt pályázatból vásárolt vízszivattyúkat. A pályázat összértéke 10625 lej, amiből 8500 lej (80%) a Megyei Tanács része, a fennmaradó 2125 lej (20%) az Egyesület önrésze. Az 5 szivattyú a község falvaiban lesz szétosztva, hogy azonnal bevethető legyen katasztrófahelyzet esetén. Sikeres munkát kívánunk!