Biserica unitariană din satul Petreni
Biserica, datând din secolul al 14-lea și reconstruită substanțial în secolul al 18-lea, este un monument istoric, dar încă servește credincioșilor satului, aproape exclusiv maghiari (secui).
Biserica a fost construită inițial în stil gotic și a fost catolică. Reforma religioasă care s-a răspândit rapid în Transilvania în mijlocul secolului al 16-lea a afectat doar populația catolică care s-a convertit în masă la protestantism (mai târziu catolicismul își va recupera pozițiile pierdute). Astfel, vorbind în termeni largi, sașii au adoptat luteranismul, iar maghiarii, calvinismul. Pe fondul reformei religioase, în Transilvania s-a născut unitarianismul, o doctrină mai radicală care respingea dogma Sfintei Treimi. Deviza Bisericii Unitariene este: Dumnezeu este Unul (Egy az Isten, Unus est Deus). Partea de sud-est a Transilvaniei, unde este situat satul Petreni, este probabil cea mai bogată din lume în comunități și biserici unitariene.
Inițial, biserica a fost fortificată, fiind înconjurată de un zid puternic de piatră (din care se păstrează doar o mică parte) și păzită de un turn clopotniță fortificat în stilul bisericilor săsești fortificate. Mai târziu, în 1851, turnul clopotniță a fost supraînălțat.
Biserica a suferit mai multe transformări, dintre care cele mai importante sunt lucrările din 1758-1760 efectuate ca urmare a unui incendiu puternic. În general, aceste lucrări au dus la estomparea (diminuarea) stilului gotic și a identității catolice originale. Considerăm, de exemplu, rotunjirea arcelor gotice, remodelarea ferestrelor, demontarea arcului triumfal dintre navă și sanctuar, demontarea bolții sanctuarului și înlocuirea acesteia cu un tavan drept (dar păstrând pietrele suport ale vechii chei de boltă), și înlocuirea tavanului boltit al navei cu un tavan de lemn casetat și pictat, construcția unui balcon în locul altarului, etc. Interiorul este specific bisericilor unitariene din zonă datorită prezenței mobilierului albastru, a tavanului casetat și pictat pe care l-am văzut în alte biserici reformate din această parte a Transilvaniei.