Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Cetatea „Bágyi vár” de la Bădeni

Cetatea „Bágyi vár” de la Bădeni, situată în comuna Martinis din județul Harghita, este un monument istoric și arhitectonic de mare importanță, care datează din Evul Mediu. Aceasta reprezintă o mărturie vie a trecutului istoric al regiunii, fiind unul dintre puținele edificii fortificate care au rezistat trecerii timpului în această zonă. Cetatea a fost construită în scopul apărării și controlului strategic al drumurilor și trecătorilor din regiune, având o poziționare care oferă o priveliște impresionantă asupra împrejurimilor.

Deși în prezent se află într-o stare de ruină, Cetatea „Bágyi vár” continuă să fascineze vizitatorii prin poveștile și legendele care o învăluie, precum și prin structura sa impunătoare care, chiar și în ruina sa, reflectă puterea și importanța pe care o avea în perioada medievală. Ruinele cetății oferă o fereastră spre trecut, invitând la explorare și la imaginație despre viața de acum câteva secole.

Cetatea este un punct de atracție pentru turiștii interesați de istorie, arhitectură și natură, fiind situată într-un peisaj natural deosebit, caracterizat de păduri dense și dealuri împădurite. Eforturile de conservare și restaurare sunt esențiale pentru a proteja acest monument istoric valoros, astfel încât să poată fi apreciat de generațiile viitoare și să continue să joace un rol în educația culturală și istorică a regiunii.

Cetatea Bădeni, este situată pe unul dintre locurile proeminente de pe valea Homorodului Mare, pe vârful dealului Bădeni. Punctul cel mai înalt (856 m), se ridică în partea de vest al dealului, unde se găsesc și rămășițele cetății Bădeni.

Structura sa, practic se poate împărți în două părți: o fortificație interioară și una exterioară. Cetatea interioară are o formă dreptunghiulară, ușor trapezoidală, cu un turn de apărare la fiecare colț. Fortificația exterioară constă din două turnuri, turnul de poartă aflată pe partea vestică și un turn de artilerie la colțul estic. Primul document scris, autentic a cetății, este o scrisoare a principelui transilvănean Mihail Apafi, emisă la 5 iunie 1663 la Iernut. Principele, la cererea nobililor secui din Bădeni, Ighiu, Daia, Locodeni, Văleni și Rareș, a permis ca în caz de război, șase bărbați apți pentru luptă, la alegerea sătenilor, să fie lăsați să rămână acasă pentru a păzi cetatea. Este posibil ca turnurile de apărare să fi fost ridicate fiecare de către un sat ca urmare a invaziilor otomane-tătare, frecvente în acea perioadă. Cetatea Bădeni a fost folosită ultima dată la sfârșitul secolului al XVII-lea, pentru scopuri defensive. Materialele cetății care s-au ruinat, au fost cărate în satele din jur, în secolele următoare, construindu-se case din pietrele acestuia.

Ultima actualizare:09:29 | 5.07.2024

Sari la conținut