Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Victor Roman

Victor Román (n. 12 martie 1937, Mărtiniș – d. 12 aprilie 1995, Paris) a fost un sculptor român de origine maghiară.

Studiile liceale le-a făcut la Școala de Arte Frumoase din Târgu-Mureș. După instaurarea regimului comunist, a trăit tot restul vieții la Paris. S-a făcut remarcat nu atât prin lucrări monumentale cât prin piese de dimensiuni oarecum reduse, unde talentul propriu și-a pus o amprentă stilistică inconfundabilă.

Artistul și-a dedicat cariera explorării formei și exprimării umane prin intermediul materialelor tradiționale, cum ar fi lemnul, piatra și metalul, creând opere de artă care reflectă profunzimea emoțională și complexitatea vizuală.

Roman a fost cunoscut pentru abilitatea sa de a captura esența subiectelor sale, fie că erau figuri umane, motive naturale sau abstracte, reușind să transmită mesaje puternice și emoții profunde prin lucrările sale. Sculpturile sale pot fi apreciate nu doar pentru măiestria tehnică, dar și pentru sensibilitatea și originalitatea cu care aborda temele.

Prin contribuția sa la arta sculpturală, Victor Roman a reușit să aducă recunoaștere comunității din Mărtiniș și culturii maghiare din Transilvania, lucrările sale fiind apreciate atât la nivel național, cât și internațional. Deși detaliile biografice pot fi limitate, moștenirea sa artistică continuă să inspire și să fie admirată de iubitorii de artă și de comunitatea locală.

Ultima actualizare:09:29 | 5.07.2024

Sari la conținut