Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Berta Kelemenné Zathureczky

Berta Kelemenné Zathureczky ( Homoródszentmárton , 1 februarie 1855 – Sepsiszentgyörgy , 20 ianuarie 1924 ) scriitoare și compozitoare maghiară.

Membru al IET (1888). În calitate de președinte al Societății Caritabile pentru Femei, a fost un director semnificativ al vieții culturale a lui György Sepsiszent : a contribuit cu sume uriașe la construirea Muzeului Național Secuiesc din veniturile din programe și donații . A fost în contact cu Kálmán Mikszáth , a organizat celebrarea jubiliară a carierei de 50 de ani a lui Mór Jókai ca scriitor și i se atribuie crearea Sepsiszentgyörgy Magyar Dalárda (1921). Fiind propriul mort al orașului, i s-a luat rămas bun de la sala muzeului.

Poeziile sale puse în muzică au fost populare: în 12 broșuri au circulat în domeniul public 79 de opere de artă cu versuri proprii, printre care cântecul Szovátai búcsú , Hajnal uram , Kék nefelejcs , Kevlári búcsú . Scriitorul și actrița Gusztávné Beksics (cunoscut sub numele de György Bogdánovics) a scris un text pentru una dintre operetele sale (Anatol sau Drumul Carnavalului) . Să ne amintim vremurile vechi c. în volumul său ( Kolozsvár , 1910) a adunat cele mai frumoase piese din lumea reggae-ului și folclorului secuiesc .

Printre romanele sale , în două volume Asszony átaka az asszony (Sepsiszentgyörgy, 1922) și opera sa principală, publicată inițial în continuare în Brassói Lakopak și apoi trecând prin trei ediții, Óbesterné Simonyi ( Brassó , 1925), a cărei temă este Lajos Se remarcă Viața lui Szádeczky-Kardoss a lui Péter Apor . l-a luat din munca lui. Fiecare dintre capitolele sale este un document de istorie culturală.

Ultima actualizare:09:29 | 5.07.2024

Sari la conținut