Skip to content Skip to footer

Comuna

Mărtiniș

Administrativ

Cuvântul primarului

Jakab Attila

primarul comunei Mărtiniș

Vă urez un călduros bun venit pe site-ul Comunei Mărtiniș, unde vă așteaptă informații utile despre activitatea administrației locale și detalii interesante despre comuna noastră. Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.

primarul comunei Mărtiniș

Administraţia locală

Primar

Jakab Attila

Viceprimar

Tódor Vendel

Secretar General

Homoródi Tünde

Contabil

Bartha Réka

Primăria

Proiecte de investiții

 • Modernizarea drumurilor în comuna Mărtiniș, judeţ Harghita - Etapa I, II, III
 • Reabilitare cămin cultural Orășeni
 • Reabilitare cămin cultural Ghipeș
 • Reabilitare cămin cultural Sânpaul
 • Reabilitare cămin cultural Rareș
 • Reabilitare termică la școala gimnazială Roman Viktor din satul Mărtiniș
 • Reabilitare termică la școala gimnazială László Gyula din satul Sânpaul
 • Construirea unei Gradiniță cu program normal cu 4 săli de grupă în comuna Mărtiniș, județul Harghita
 • Extindere rețelelelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră în comuna Mărtiniș, satele Mărtiniș, Rareș, Sânpaul, Petreni, Orășeni, județul Harghita
 • Actualizarea PUZ comuna Mărtiniș
 • Cadastru sistematic

Primăria

Informații de contact

Primăria Mărtiniș

Telefon
0266 223 046

Primar
primar@martinis.ro

Secretar General
secretar@martinis.ro

Adresa
Comuna Mărtiniş, sat Mărtiniş nr. 258, judeţul Harghita

14162

Suprafață(ha)

2863

Populație

1530

Gospodării

5

Grădinițe

6

Școli

Comuna

Obiective turistice

Parcul de sculpturi "Roman Viktor"

Este situat într-un cadru natural pitoresc, oferind vizitatorilor o experiență culturală și estetică deosebită.

Vezi mai mult

Rezervația de păsări "Lacul Sânpaul"

Rezervaţia naturală de tip avifaunistic „Popasul păsărilor” aparţine de satul Sânpaul, care este parte a comunei Mărtiniş din judeţul Harghita.

Vezi mai mult

Biserică unitariană Mărtiniş

Biserica istorică din centrul satului, aflată la începutul străzii Bisericii, a fost construită la sfârșitul sec. al XIV-lea în locul predecesorului său gotic.

Vezi mai mult

Conacul "Ugron" din satul Mărtiniş

În sat se găseşte cea mai mare clădire de castel-conac din valea Homorodului – conacul Bíró, care este monument protejat. Sub conacul construit din piatră, cărămidă şi var cald este o pivniţă boltită.

Vezi mai mult

Cetatea "Bágyi vár" de la Bădeni

Cetatea „Bágyi vár” de la Bădeni, situată în comuna Martinis din județul Harghita, este un monument istoric și arhitectonic de mare importanță, care datează din Evul Mediu.

Vezi mai mult

Biserica unitariană din satul Orășeni

Biserica unitariană din satul Orășeni, parte a comunei Mărtiniș din județul Harghita, este un edificiu sacru care se distinge prin istoria și arhitectura sa unică.

Vezi mai mult

Biserica unitariană din satul Petreni

Biserica, datând din secolul al 14-lea și reconstruită substanțial în secolul al 18-lea, este un monument istoric, dar încă servește credincioșilor satului, aproape exclusiv maghiari (secui).

Vezi mai mult

Fântânile sărate din comuna Mărtiniș

Fântânile sărate din comuna Mărtiniș, județul Harghita, reprezintă o caracteristică geologică și culturală remarcabilă a regiunii. Aceste fântâni sunt surse naturale de apă sărată.

Vezi mai mult

Comuna

Personalități locale

Victor Roman

(n. 1937 - d. 1995)
sculptor

Vezi mai mult

Berta Kelemenné Zathureczky

(n. 1855 - d. 1924)
scriitoare și compozitoare

Vezi mai mult

Jakab Molnár

(n. 1926 - d. 1991)
scriitor și redactor public

Vezi mai mult

Zoltán Aladár

(n. 1929 - d. 1978)
compozitor, scriitor muzical

Vezi mai mult

Comuna

Scurt istoric

Exploatări de sare

Exploatări de sare cunoscute din antichitate sunt și cele de la Mărtiniș.
Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului subliniază prezența în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificații romane. Zăcămintele de sare de la Mărtiniș și Sânpaul, județul Harghita, au în apropiere castrul roman de la Sânpaul (Harghita).
În epoca romană modul de exploatare a sării a avut un caracter sezonier (din primăvară, până înspre toamnă), implicând însă asigurarea nevoilor generale ale statului pe durata unui întreg an calendaristic. Prin sarea sa, Dacia era cel puțin tot atât de importantă imperiului roman, cât pentru resursele ei de aur.
Tradiția exploatării apei sărate de către localnici (din fântâni special amenajate) și a folosirii acesteia în gospodării s-a păstrat în această zonă până în prezent.

Săpăturile arheologice

Au fost făcute de-a lungul timpului pe teritoriul satului și au adus dovezi materiale ale unor locuiri încă din cele mai vechi timpuri astfel, pe pârâul „Lodor” s-au găsit fragmente ceramice, fragmente de topoare de piatră și vârful unui pumnal de gresie din epoca preistorică, precum și fragmente de vase de tip Nouă.
De pe teritoriul satului mai provin topoare de piatră aparținând culturii Coțofeni, un târnacop și un pumnal de bronz din epoca bronzului, monede antice grecești și monede romane republicane.
La vest de sat, în epoca romană a existat o așezare civilă de unde provin o inscripție, trei bucăți de bronz de la un car roman și mai multe monede imperiale romane.

Atestare documentară

Datează din anul 1333, sub numele de Sacerdos de Sancto Mario, apoi ca Zenthmartin în anul1487 iar în anul 1636 sub denumirea de Homorod Szent Marton.
În secolul al XIII-lea se construiește biserica medievală, monificată în secolul al XV-lea în stil gotic târziu. În anul 1613, biserica este fortificată cu zid de piatră și șase turnuri, urmând a fi dărâmată în anul 1888.
În anul 1889, pe locul bisericii medievale se construiește actuala biserică unitariană. De la vechea fortificație s-a păstrat turnul-poartă ce servește drept clopotniță actualei biserici.
Din anul 1876, satul Mărtiniș a aparținut de Comitatul Odorhei, din Regatul Ungariei, apertenență ce se încheie în anul 1920, odată cu semnarea Tratatului de la Trianon, tratat ce prevedea stabilirea frontierelor Ungariei cu vecinii săi.
În perioada interbelică localitatea aparține de județul Odorhei, iar din 1968, după desfințarea Regiunii Autonome Maghiare, de județul Harghita.

Ultima actualizare:14:17 | 14.05.2024

Sari la conținut